Fajok összesítő térképei

Ha feltehetően hibás adatot láttok a térképen (pl. egy faj valószínűtlen előfordulási vagy fészkelési adata egy adott négyzetben és/vagy időszakban), akkor jelezzétek nekünk a map@mme.hu e-mail címen (megadva a faj, a négyzet és az időszak részleteit)! Köszönjük!

Ezen az oldalon megtekinthetők az egyes madárfajok előfordulási térképei. Egészen pontosan azt láthatod, hogy melyik 10*10 km-es UTM négyzetekben fordult elő egy kiválasztott madárfaj, egy kiválasztott időszakon belül. A térkép 5 különböző színnel jelöli, hogy az adott faj hol fordult elő az adott időszakban, s mi volt a legerősebb FV kódja (fészkelési valószínűség), természetesen az adatbázisba feltöltött megfigyelési adatok alapján. A lenti útmutatóban minden fontosabb információ megtalálható a térkép használatával és a négyzetekre kattintva megjelenő infó ablakok (szövegdobozok) adatainak helyes értelmezésével kapcsolatban! ::: Ajánlott idézés: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (év) MAP adatbázis / Fajok összesítő térképei. https://map.mme.hu/maps/map2 Letöltés dátuma: év-hó-nap

 

Madárfaj: UTM 50*50 km 
Időszak kezdete: és vége:
Keresés:
Az adatok betöltése folyamatban van. Kérjük, várjon türelemmel! loading...

 

Útmutató

 

Tartalom:

 

Fajokra vonatkozó összesítő térképek megtekintése

Valószínűleg nem szükséges a térképek megtekintéséhez szükséges lépéseket túlságosan részletezni, hiszen elég egyértelmű az alkalmazás használata. A Madárfaj mezőből kiválasztod azt a fajt, amelynek összesítését meg szeretnéd tekinteni, majd megadod a két dátumválasztó mezőben (kezdete és vége) a megjeleníteni kívánt időszakot, s ezután rákattintasz az [OK] gomra. Az alkalmazás alapértelmezetten az időszak kezdeti értékét az aktuális naptári év első napjára (január 01.), a végét pedig az adott napra (mai nap) állítja be, de ezeket bármikor átírhatod (pl. 2014-03-01, kötőjelekkel írva!), ill. egyszerűbb módon a mező melletti naptár  ikonra kattintva kiválaszthatod a számodra megfelelőbb dátumokra.

 

A négyzetek (UTM 10*10 km) színezése (legerősebb FV kódok)

A térkép alatti ábrán látható, hogy a 10*10 km-es négyzetek színezései milyen jelentést hordoznak. Az adatbázis minden 10*10 km-es UTM négyzetre vonatkozóan elkészít egy összesítést, abban a pillanatban, amikor az [OK] gombra kattintasz. Többek között az adott négyzeten belül megvizsgálja, hogy az abba eső 2.5*2.5 km-es UTM négyzetekből melyekben vannak már feltöltött adatok, a kiválasztott fajra és időszakra vonatkozóan, s aszerint színezi a térképen látható négyzeteket, hogy mi volt a legerősebb FV kód, azaz a fészkelés valószínűségére vonatkozó legerősebb információ.
Az egyes színek konkrét jelentéséről bővebben:

 •  halványkék  Bejárt terület, ahol nem figyelték meg a fajt: azokat a 10*10 km-es UTM négyzeteket jelöli, amelyekből van már legalább egy feltöltött megfigyelési adatsor (teljes fajlista) a megadott időszakból, de az adott fajt nem figyelték meg. 
 •  zöld  X - megfigyelt egyedek, amelyek valószínűleg nem fészkelnek a területen (vagy nem rögzítették az FV kódot): ezekben a négyzetekben előfordult az adott faj a kiválasztott időszakban, de fészkelésre utaló valószínűségi értéke nem volt, azaz a legerősebb FV jódja X volt. 
 •  sárga  A - lehetséges fészkelés: ezekben a négyzetekben a megjelölt időszakból származó adatok alapján a legerősebb FV kód A (lehetséges fészkelés) vagy A-val kezdődik (A1 - A faj költési időben, lehetséges fészkelőhelyen történt megfigyelése; A2 - Éneklő hím(ek) vagy fészkelésre utaló hang, költési időben).
 •  narancs  B - Valószínű fészkelés: ezekben a négyzetekben a megjelölt időszakból származó adatok alapján a legerősebb FV kód B (valószínű fészkelés) vagy B-vel kezdődik (B1 - Pár megfigyelése költési időszakban lehetséges fészkelőhelyen; B2 - Állandó territórium tételezhető fel territoriális viselkedés (ének stb.) alapján legalább két különböző megfigyelési napon ugyanazon a helyen; B3 - Udvarlás és pózolás, vagy párzás; B4 - Izgatott viselkedés vagy adultok vészjelzése (fészek vagy fészkelőhely közelében); B5 - Kotlófoltos adult (kézben tartott madarat vizsgálva); B6 - Fészeképítés).
 •  bordó  C - Biztos fészkelés: ezekben a négyzetekben a megjelölt időszakból származó adatok alapján a legerősebb FV kód C (biztosű fészkelés) vagy C-vel kezdődik (C1 - Elterelő vagy sérülést tettető viselkedés; C2 - Használt fészek vagy tojáshéj találva (az adott költési időszakból származó, nem előtte/utána); C3 - Frissen kirepült fiatal (fészeklakóknál) vagy pelyhes fióka (fészekhagyóknál); C4 - Adult madár fészkelési helyet keres fel vagy repül le róla lakott fészekre utaló körülmények között (beleértve magasan lévő fészket és odvakat, melyek belseje nem látható), vagy kotló adult látható; C5 - Ürüléket vagy fiókáknak táplálékot szállító adult; C6 - Tojásos fészekalj; C7 - A fészekben fiókákat látni vagy hallani).

 

Infó ablakok (vagy szövegdobozok) adatainak értelmezése

A négyzetekbe kattintva a felugró infó ablakokban számos további adat látható, ami az adott időszakra vonatkozik.

 • Az első négy mező (UTM 10*10 km; Madárfaj; Időszak; Legerősebb FV kód, amelyek félkövér betűkkel vannak szedve), nem igényel részletesebb magyarázatot, mivel vagy egyértelműek, vagy fentebb nagyrészt ismertetve lettek. Talán az UTM 10*10 km mezőbe írt értékét nem biztos, hogy minden látogató ismeri. Ez nem más, mint az adott 10*10 km-es négyzet négy jegyű azonosítója.
 • Az Előfordulások (UTM 2.5*2.5 km) részben két adat van feltüntetve:
  • Előfordulás a vizsgált négyzetekben (%): ez az érték azt mutatja meg, hogy a megfigyelésbe bevont 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek hány százalékában észlelték a fajt. Természetesen az adott időszakra vonatkozó és feltöltött adatok alapján. Például, ha nyolc négyzetben jártak, s kettőben figyelték meg a fajt, akkor ez az érték 25 % lesz.
  • Az alatta lévő érték pedig megmutatja, hogy a lehetséges 16 db négyzetből (egy 10*10 km-es UTM négyzet 16 db 2.5*2.5 km-es négyzetből áll), mennyiből vannak már feltöltött adatok, a kiválasztott időszakra vonatkozóan.
 • Az Összegzés a feltöltött adatokról részben látható adatok nem az adott fajra vonatkoznak, hanem az adott négyzetben végzett megfigyelésekre és az azokról feltöltött adatokra. Meg van adva, hogy az adott időszakra vonatkozóan hány űrlapot töltöttek fel eddig, s ebből mennyi volt a teljes fajlistás adatsor, valamint az is, hogy mennyien jártak benne (Megfigyelők száma) és ők hány faj előfordulását észlelték (Megfigyelt fajok száma).      
  • A Megfigyelt fajok száma és a Megfigyelők száma mezők egyúttal linkek is, amelyekre kattintva bővebb táblázatos összefoglaló is megtekinthető. Valamint van egy link, amelyikre kattintva egy táblázatban megtekinthető az eddig meg nem figyelt fészkelő madárfajok listája is. Ezeket csak belépett felhasználók láthatják!

 

Település keresése és nagyobb térkép

 • A térkép bal felső sarka fölött a Keresés mezőbe egy település nevének beírása után az  gombra kattintva a térkép oda nagyít az adott településre.
 • Ha helytelenül írod be a keresett település nevét, vagy a térkép nem ismer olyan települést, akkor az ország közepére nagyít.
 •  gombra kattintva sokkal nagyobb méretben használhatod a térképet. ;-)

 

Néhány további információ a térkép mozgatásáról

 • A Google térképet a sarokban található gombokkal (+/-) vagy a görgős egereken scrollozással tudod nagyítani/kicsinyíteni.
 • A térképet az egér mozgatásával és bal gombjának egyidejű lenyomásával vagy a bal felső sarokban látható nyilakra kattintva tudod bármely irányban mozgatni.