Áttekintő térkép

A lenti útmutatóban minden fontosabb információ megtalálható a térkép használatáról! Minden réteg ki-be kapcsolható, az előttük lévő jelölőnégyzet (checkbox) használatával. ::: Ajánlott idézés: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (év) MAP adatbázis / Áttekintő térkép. https://map.mme.hu/maps/map1 Letöltés dátuma: év-hó-nap

Megfigyelt madárfajok (10*10 km) Csak ABC adatok tudnivalók >>
Időszak kezdete:
és vége:

UTM 50*50 km  UTM 10*10 (összes) 
UTM 2.5*2.5 km  pontok  MMM (felmért)  MMM (kisorsolt)  VVM területek 

Keresés:
Az adatok betöltése folyamatban van. Kérjük, várjon türelemmel! loading...

 

A Térképek menüpont alatt elérhető a "Fajok összesítő térképei" oldal, ahol megtekinthetők az egyes madárfajok előfordulási térképei. >> 

 

Útmutató

Tartalom:

 

Bevezető 

Az áttekintő térképen a sok be-ki kapcsolgatható réteg küzül legfelelül jelenleg a Megfigyelt madárfajok száma (10*10 km) nevű réteg található, ami alapértelmezésben be van kapcsolva. Belépés után megjelenik alatta a „Felmért négyzetek” (2.5*2.5 km) rétege is. A térképen jelenleg megtalálható minden olyan réteg, ami a MAP felmérések térképeinek nyomtatásához szükséges lehet, valamint a 10*10 km-es UTM négyzetek felmérésére történő jelentkezés űrlapja is elérhető. Ha jelentkezni szeretnétek (többen is!) egy 10*10 km-es UTM felmérésére, akkor belépés és valamelyik 10*10-es réteg bekapcsolása után (kivéve a "Fajlistás adatfeltöltések" réteget), a térképen az egyes négyzetekbe kattintasz, s a felugró info ablakban a "A négyzet gazdái >>" linket megnyitva a térkép fölött megjelenik a négyzetek "gazdáit" felsoroló táblázat/űrlap, melynek használatával te is gazdája lehetsz egy négyzetnek.

 

UTM vagy település keresése

 • A térkép bal felső sarka fölött a Keresés mezőbe egy UTM kód vagy település nevének beírása után az  gombra kattintva a térkép oda nagyít az adott UTM négyzetre vagy településre.
 • Ha UTM keresésekor csak a kód első 4 karakterét írod be, akkor egy 10*10 km-es UTM-re, ha mind a 6 karaktert beírod, akkor egy 2.5*2.5 km-es UTM-re kerestél.
 • Ha a keresett UTM négyzet nem létezik (vagy nem érinti hazánk területét olyan kódú négyzet), akkor a térkép az ország közepére nagyít (Pusztavacs).
 • Ha helytelenül írod be a keresett település nevét, akkor szintén az ország közepére nagyít a térkép.
 • Ha egy keresett UTM négyzetre nagyítasz, akkor a térképen a négyzet közepe alatt feliratként megjelenik az adott négyzet kódja.

 

Térkép nyomtatása vagy rétegek letöltése

Ha a felmérendő UTM négyzetekről térképet szeretnél nyomtatni, akkor az alábbiakat érdemes elolvasni:

 • Kattints a térkép fölött található  gombra! Előtte érdemes még néhány beállítást elvégezed, ha a terepi munkához nyomtatnál térképet!
 • Ha tudod, hogy melyik 2.5*2.5 km-es UTM négyzet térképét szeretnéd kinyomtatni, akkor beírod az UTM kód 6 karaktét Keresés mezőbe, majd az  gombra kattintva a térkép oda nagyít a négyzetre, s a négyzet közepe alatt feliratként megjelenik az adott négyzet kódja.
 • Ha A4-es méretű lapon szeretnél egy négyzetet kinyomtatni (érdemes, mert ebben az esetben közel 1 : 15 000 méretarányban nyomtatható), akkor érdemes a négyzetre történő nagyítás előtt nagyobb térképre váltani (a  gombra kattintva), mert így pont megfelelő lesz a nagyítás!
 • A terepi munkához történő térkép nyomtatása előtt érdemes kikapcsolni a 10*10 km-es UTM rétegeket és Műhold nézetre váltani (a Térkép, a Domborzat és a Műhold nézet a térkép jobb felső sarkában állítható)!
 • A terepi munkához a 2.5*2.5 km-es UTM négyzet határain kívül a pontok rétegre is szükséged lesz, ezért azt mindenképpen tartsd bekapcsolva!
 •  UTM 2.5*2.5 km réteget éppen azért állítottuk fehér színűre, mert az bármelyik nézeten jól látható, ha kinyomtatod a térképet.
 • A kinyomtatott térképen a távolság mérésére, a térkép alsó részén látható lépték mellett, a pontok közötti 500 m-es távolságok és az UTM négyzet 2500 m-es oldalai is támpontot nyújtanak.
 • A böngésződben nyomtatás előtt a nyomtatási képen ellenőrizheted, hogy megfelelő lesz-e a térkép. A legtöbb böngésző a nyomtatási képen lehetőséget ad a térkép PDF formátumban történő mentésére is. Persze elmentheted a képernyőképet is (Print Screen), amit megfelelően vágva és JPG vagy egyéb képformátumban mentve magaddal viheted a térképet okostelefonodon vagy tablet PC-n (fapados megoldás).
 • Ha viszont valami kevésbé fapados módon szeretnéd okostelefonon vagy kézi GPS készüléken magaddal vinni, és terepen megjeleníteni a rétegeket (pl. a saját Google Térképeden), akkor töltsd le azokat a Letöltések oldalról! Az alap UTM rétegek KMZ formátumban fent is letölthetőek!

  

Rétegek és infó ablakok

A térképen megjeleníthető rétegekről néhány általános információ:

 • Minden réteg ki-be kapcsolható, az előttük lévő jelölőnégyzet (checkbox) használatával. 
 • A két felső réteg nem áttetsző (Megfigyelt madárfajok száma (10*10 km) vagy átkapcsolva Csak ABC adatok, és a „Felmért négyzetek” (2.5*2.5 km)) és az alapértelmezetten beállított időszakon kívül csak akkor jelennek meg, ha megnyomod az [OK] gombot, mert az utasítja az adatbázist, hogy a beállított időszakra vonatkozóan megjelenítse a kért adatokat.
 • Az egyes rétegek a térkép más-más nagyításánál jelennek meg (ha bekapcsolt állapotban vannak!). A 10*10 km-es UTM négyzetek rétegei      és az 50*50 km-es UTM réteg  már kisebb nagyításnál is láthatóak, a 2.5*2.5 km-es négyzetek      további nagyítás után, a  pontok megjelenéséhez pedig még jobban bele kell nagyítani a térképbe.
 • Ha a térképen egy megjelenített réteg egyik elemébe (UTM négyzet, pont marker vagy VVM terület) kattintasz, akkor megjelenik egy infó ablak (info window), benne információkkal (a legtöbb esetben az adott elem nevével). Mindig annak a rétegnek az infó ablaka jelenik meg, amelyik legfelül található. A térkép fölött sorrendben balról jobbra egyre lentebbi  rétegek láthatóak. Ha egy alsóbb réteg egy-egy elemének infóit szeretnéd megtekinteni, akkor a fölötte lévő rétegek lefedő elemeit ki kell kapcsolnod a jelölőnégyzettel!
 • Ha a 10*10 km-es UTM rétegek egyik négyzetére kattintasz, akkor a felugró infó ablakban az UTM négyzet kódja alatt megjelenik a "A négyzet gazdái >>" link.

Az egyes rétegek rövid ismertetése (ezek a szövegek a réteg ikonja fölé vitt kurzor esetén fent is megjelennek): 

 •  Megfigyelt madárfajok száma (10*10 km): Ez a réteg a beállított időszakra vonatkozóan mutatja meg, hogy az egyes 10*10 km-es UTM négyzetekben hány madárfajt figyeltek meg. Ezek alapértelmezésben az adott év első napjától a mai napig jelennek meg. Más időszakra csak akkor jelenik meg, ha megnyomod az [OK] gombot, mert az utasítja az adatbázist, hogy a beállított időszakra vonatkozóan megjelenítse a kért adatokat. A színek jelentéséről a térkép alatti kép szolgál további információkkal.
  • A négyzetekbe kattintva a megjelenő infó ablakban az Összegzés a feltöltött adatokról részben látható adatok az adott négyzetben végzett megfigyelésekre és az azokról feltöltött adatokra vonatkoznak. Meg van adva, hogy az adott időszakra vonatkozóan hány űrlapot töltöttek fel eddig, s ebből mennyi volt a teljes fajlistás adatsor, valamint az is, hogy mennyien jártak benne (Megfigyelők száma) és ők hány faj előfordulását észlelték (Megfigyelt fajok száma).
   • A Megfigyelt fajok száma és a Megfigyelők száma mezők egyúttal linkek is, amelyekre kattintva bővebb táblázatos összefoglaló is megtekinthető. Valamint van egy link, amelyikre kattintva egy táblázatban megtekinthető az eddig meg nem figyelt fészkelő madárfajok listája is. Ezeket csak belépett felhasználók láthatják!
 • Csak ABC adatok: 2016 márciusa óta a Megfigyelt madárfajok száma (10*10 km) réteg átkapcsolható erre a rétegre. Ebben az esetben is a megfigyelt fajok száma kerül megjelenítésre (10*10 km-es UTM négyzetekre vontkozó összesítések), de csak a hazánkban fészkelők (rendszeres vagy alkalmi), s azoknak is csak az A, B vagy C FV kódokkal (FV = fészkelési valószínűség) feltöltött adatai alapján (az X-es FV kóddal feltöltöttek nem). Természetesen, ha ezt a réteget kapcsolod be, akkor az infó ablakban és az abból megnyitható táblázatokban is csak az A, B vagy C FV kódú adatokra történik a megjelenítés.
 •  „Felmért négyzetek” (2.5*2.5 km): Ez a réteg a beállított időszakra vonatkozóan mutatja meg, hogy melyik 2.5*2.5 km-es UTM négyzetekben vannak feltöltött adatok. Csak akkor jelenik meg, ha megnyomják az [OK] gombot, mert az utasítja az adatbázist, hogy a beállított időszakra vonatkozóan megjelenítse a kért adatokat. A 2.5*2.5 km-es négyzetek csak abban az esetben jelennek meg, ha egy adott 10*10 km-es UTM négyzeten belül már több mint 4 db 2.5*2.5 km-es négyzetbe töltöttek fel adatokat! A színek jelentéséről a térkép alatti kép mutatja, amelynek jelentése: áttetszőbb (sötétebbnek látszó) - csak alkalmi megfigyelés vagy részleges fajlista van feltöltve az adott négyzetből, a beállított idősszakból; kevésbé áttetsző (világosabbnak látszó) - teljes fajlista is van az adatbázisban az adott négyzetből. Csak belépés után jelenik meg ez a réteg! Amikor ez a réteg be van kapcsolva, akkor érdemes a felette lévőt kikapcsolni, mert annak négyzetei átfednek és kitakarják ezt a réteget!
  • Fontos megjegyzés ehhez a réteghez: ha területi koordinátor vagy a MAP adatbázisban, akkor neked belépés után látható egy további checkbox is (Területi koordinátoroknak). Amikor azt bejelölöd, akkor neked már abban az esetben is megjelennek a felmért 2.5*2.5 km-es négyzetek, ha még csak egy-két négyzetből vannak adatok az adott időszakra vonatkozóan.  
 •  Ez a réteg a hazánkat érintő 50*50 km-es UTM négyzetet jeleníti meg. A nevére kattintva letölthető a réteg KMZ formátumban.
 •  Ez a réteg azokat a 10*10 km-es UTM négyzeteket jeleníti meg, amelyeket a MAP keretében mindenképpen fel kell mérni 2014-2017 között (minimális program). 
 •  Ez a réteg azokat a 10*10 km-es UTM négyzeteket jeleníti meg, amelyekben a MAP keretében MMM felméréseket is végezni kell 2014-2017 között (minimális program).
 •  Ez a réteg a hazánkat lefedő összes 10*10 km-es UTM négyzetet jeleníti meg. A nevére kattintva letölthető a réteg KMZ formátumban.
 •  Ez a réteg mutatja meg, hogy melyik 10*10 km-es UTM négyzeteknek van már "gazdája". Erről további részletek a lentebbi pontnál olvashatóak: Jelentkezés a 10*10 km-es UTM négyzetek felmérésére >>
 •  Ez a réteg a hazánkat lefedő összes 2.5*2.5 km-es UTM négyzetet jeleníti meg. Alapértelmezésben is megjelenített réteg. A nevére kattintva letölthető a réteg KMZ formátumban.
 •  Ez a réteg a hazánkat lefedő összes 2.5*2.5 km-es UTM négyzeten belüli 500*500 méteres alegységek középpontjait mutatja (1-25 UTM négyzetenként). Elsősorban a tájékozódást segítik annak meghatározásában, hogy az UTM négyzet mely részein belül végeztünk felméréseket egy adott napon. Alapértelmezésben is megjelenített réteg.
 •  Ez a réteg a korábbi években felmért MMM mintaterületeket jeleníti meg (2.5*2.5 km UTM négyzetek).
 •  Ez a réteg a korábbi években felmérésre kisorsolt MMM mintaterületeket jeleníti meg (2.5*2.5 km UTM négyzetek), függetlenül attól, hogy felmérték vagy sem.
 •  Ez a réteg a Vonuló Vízimadár Monitoring felmérések mintaterületeit jeleníti meg. A VVM-nek nincs köze a MAP felmérésekhez , a réteg kizárólag azért jeleníthető meg, mert ez alapján sokan könnyebben tájékozódnak.
 •  Ez a réteg a Nemzeti Parkok igazgatóságai által 2017-2018 között MAP felmérésre kijelölt négyzeteket mutatja. Ezek a felmérésre tervezett négyzetek, ezért változások még előfordulhatnak. Egy ilyen négyzetbe kattintva megtekinthető az is, hogy melyik NPI-hez tartozik. 

 

Jelentkezés a 10*10 km-es UTM négyzetek felmérésére 

 • Ha jelentkezni szeretnétek (többen is!) egy 10*10 km-es UTM felmérésére, akkor belépés és bármelyik 10*10-es réteg bekapcsolása után, a térképen az egyes négyzetekbe kattintasz, s a felugró info ablakban a "A négyzet gazdái >>" linket megnyitva a térkép fölött megjelenik a négyzetek "gazdáit" felsoroló táblázat/űrlap, melynek használatával te is gazdája lehetsz egy négyzetnek.
 • A térkép fölött megjelenő táblázatban lehet megtekinteni és/vagy megadni, hogy az adott 10*10 km-es UTM négyzet felmérését kik és mikor tervezik. Ők a négyzet „gazdái”. Lehetőség szerint egy 10*10-es négyzetet egy évben kell felmérni!
 • Ha ismerősödet adod meg potenciális felmérőként, kérjük, hogy előtte egyeztess vele is!
 • Ha törölnéd magad a négyzet gazdáinak listájából, akkor azt is itt teheted meg.
 • A gazdával rendelkező négyzeteket egy külön rétegként  a térképen külön is megtekintheted.
 • Ha a gazdával rendelkező négyzeteket táblázatos formában szeretnéd megtekinteni, akkor belépés után - az Adattáblák menüpont alatt megjelenő Négyzetek (UTM 10*10 km) és gazdáik almenüpontra kattintva - ezt is megteheted!

 

Néhány további információ a térkép mozgatásáról

 • A Google térképet a sarokban található gombokkal (+/-) vagy a görgős egereken scrollozással tudod nagyítani/kicsinyíteni.
 • A térképet az egér mozgatásával és bal gombjának egyidejű lenyomásával vagy a bal felső sarokban látható nyilakra kattintva tudod bármely irányban mozgatni.